Ondergoed ABC


Wat u al altijd over ondergoed wilde weten...

Ondergoed infotheek
A

ACETAAT

ACETAAT behoort tot de groep van de synthetische cellulose vezels. Basisbouwstof is cellulose, dat uit hout gewonnen wordt. Acetaat voelt zijdeachtig aan en heeft een zijdeachtige glans.

ADEMEND VERMOGEN

Een ADEMEND VERMOGEN is de eigenschap van een textielproduct om de vochtigheid van een door zweet natte huid naar buiten te transporteren.

AJOUR

AJOUR is een klassiek gaatjespatroon bij ondergoed. Het gaatjespatroon in gebreide ondergoedstoffen ontstaat omdat tijdens het breien een steek van de naald afgenomen en ophangen wordt op de naast liggende naald.

ALLOVER-DESSIN

ALLOVER-DESSIN is een doorlopend patroon dat vele mogelijkheden biedt voor zowel sportieve als modieuze kleding.

ANTI-KRIMP APPRETUUR

De ANTI-KRIMP APPRETUUR voorkomt het krimpen van stoffen en kledingstukken. Voor het krimpen zijn er twee hoofdoorzaken aan te wijzen:1. tijdens de productie ontstaan vooral lengtespanningen in het product, die later bij het wassen de neiging hebben op te lossen; 2. Vezels op cellulosebasis hebben de neiging om op te zwellen en daardoor te krimpen. De anti-krimp appretuur kan op verschillende manieren gebeuren. Meestal is het een combinatie van het mechanisch samenpersen en de inwerking van warmte en vochtigheid.

ANTISTATISCHE BEHANDELING

ANTISTATISCHE middelen nemen de statische (elektrische) lading weg, die bij synthetische vezels als gevolg van hun gering vochtopnemend vermogen ontstaat. Soms worden antistatische hulpmiddelen reeds bij het spinproces van de vezel toegevoegd.

.

APPLICATIES

APPLICATIES zijn versieringen op textiel, die ontstaan door het vastlijmen, strijken of vastnaaien van bont, leder-, vilt- of stofstukjes.

AQUA-PADS

AQUA-PADS zijn bijzonder zachte inlegkussens gemaakt uit sterk foliemateriaal, die met een water-olie mengsel gevuld zijn. Deze aqua-pads worden bijv. voor push-up bh´s gebruikt.


AUSBRENNER

AUSBRENNER zijn stoffen met afwisselend doorzichtige en ondoorzichtige patronen. Dit effect wordt bereikt door de stof plaatselijk te bedrukken met een etspasta. Het kleuren of bedrukken om wit als gewenste kleur voor ondergoed te bekomen. Schiesser kiest hier resoluut voor de meest behoedzame en milieuvriendelijke methode, de Peroxyd-methode.

B

BADSTOFWEEFSELS

BADSTOFWEEFSELS bestaan uit een strak gespannen basisschering en een losjes gestelde noppen-of poolschering. Drie of vier patronen worden gezamelijk aan het einde van de waar aangeslagen. Daarbij schuift de losse poolschering met de noppen samen. Veloursbadstof: bij waren, die op de ene zijde een gemeenschappelijk, decoratief uiterlijk hebben (bijv. badhanddoeken), gaat het om velours. De noppen worden achteraf afgesneden en geborsteld.

BEUGELS

BEUGELS zijn kleine, halfrond gevormde metalen staafjes. Vormbeugels zijn bijna altijd gemaakt uit geplastificeerd dun metaal, dat de vervorming van het plastic door de lichaamswarmte voorkomt.


BORDUURSEL

BORDUURSEL is een versiering met garen op een stof.

BREIGOED

BREIGOED is een verzamelbegrip voor brei- en haakwerk. Beide technieken hebben gemeen, dat de garens met behulp van naalden tot lussen (steken) worden gevormd.  Er wordt onderscheid gemaakt tussen inslag- en kettingbreisels. Bij inslagbreisels worden de steken gevormd door inslag- ofwel breedtedraden. Bij kettingbreisels worden de steken gevormd door de ketting- ofwel lengtedraden.

C

CACHEREN

CACHEREN is het verbinden van twee textiellagen door een lijmlaag, door lassen of smelten. Ook kan een textiellaag bevestigd worden op een folie-, schuimstof- of papierlaag.

 

CHANGEANT

CHANGEANT is een stof, afhankelijk van de lichtinval of gezichtshoek,  met een weerschijneffect , veroorzaakt door het gebruik van ketting- en inslaggarens met een verschillende kleur.

CHARMEUSE

CHARMEUSE is een voor ondergoed typische fijne gebreide stof. Het is een dicht kettingbreisel van filamentgaren op basis van zijde, viscose, polyamide, polyester. Charmeuse vertoont aan de voorkant een glad aanzicht van de rechtse steken. Op de linkerzijde van de stof tekent zich een soort fijn zigzagpatroon af.

.

CHEMISCHE VEZELS

CHEMISCHE VEZELS: Onder chemische vezels worden alle vezels verstaan, die op kunstmatige wijze vervaardigd worden. Voor de productie van chemische vezels worden grondstoffen gebruikt, die door mensen gemaakt worden, en die dus niet in de natuur voorkomen. Synthetische chemische vezels: grondstoffen voor de productie van synthetische vezels zijn: steenkool, aardolie en aardgas. Men spreekt ook over niet-organische stoffen. Synthetische stoffen werden daarom vaak in het verleden "Synthetics" genoemd. Chemische vezels uit cellulose: grondstof van deze vezels is cellulose, dat uit hout of vezel van katoenzaad gewonnen wordt. 


CHENILLE

CHENILLE is een dik, zacht, bijna fluweelachtig weefsel, over het algemeen van katoen, maar ook van combinaties van katoen met zijde of viscose.

Chenille wordt gemaakt met effectgarens met uitstekende draadeindjes, die door een speciale weef- of breitechniek ontstaan. Het chenille garen heeft het uiterlijk van een behaarde rups. Daarna worden de chenille draden tot een stof verwerkt.


CHIFFON

CHIFFON is een doorzichtig, ragfijn,  crêpeachtig weefsel, verkregen door hard gedraaide filamentgarens, in effen- of platbinding uit zijde, polyamide of polyester.

CORESPUN-GAREN

CORESPUN-garen (kernomgesponnen garen) bestaat uit een  gronddraad (vaak een filamentgaren) waar omheen andere vezels zoals katoen, linnen, wol, zijde  of een metaalgaren worden omsponnen.

CROCHET

CROCHET is een  open haak- of breiwerk. CROCHET komt uit Frankrijk. De crochetnaad wordt meestal als siernaad gebruikt.

CRÊPE DE CHINE

CRÊPE DE CHINE is een zijdeachtige stof met fijne ribbeltjes in de breedte, ontstaan door het gebruik van crêpegaren in de inslag.

CUP

Een CUP is een kom van een BH. Cups kunnen voorgevormd of genaaid zijn. Cups worden in verschillende maten vervaardigd.

E

ELASTAAN

ELASTAAN is het begrip voor synthetisch elastisch filament met betere rekeigenschappen dan rubber. Het werd in 1937 in Duitsland uitgevonden. Elastaan bestaat voor ten minste 85 % uit gesegmenteerd polyurethaan. Moderne elastomeermerken zoals Dorlastan®, Elastan®  Lycra® of Spanzelle ® kunnen vier tot zevenvoudig uitgerekt worden en keren dan in hun oorspronkelijke staat terug.

ETSDRUK

ETSDRUK is een drukmethode, waarbij een etspasta op een geverfde stof gedrukt wordt. De in de stof aanwezige kleurstof wordt daarbij op de bedrukte plaatsen doelbewust verwijderd.

Verschijnt op de bedrukte plaats vervolgens de oorspronkelijke witte kleur, dan spreekt men van witte ets. Het is echter ook mogelijk, gelijktijdig op de geëtste plaats een nieuwe kleurstof aan te brengen. In dat geval gaat het om bontets.

F

FIGUURNADEN

FIGUURNADEN zijn wigvormig ingenomen plooien, die naar één of twee kanten tot een punt kunnen uitlopen. Ze zorgen ervoor dat de kledingsstukken een betere pasvorm krijgen. De lengte, breedte en plaats van de figuurnaden bepalen de pasvorm van een kledingsstuk.

FIGUURNADEN

FLUWEEL

FLUWEEL is een stof met een oppervlak van rechtopstaande poolpluizen  van katoen, zijde, polyester, polyamide of andere synthetische chemische vezels.De poolpluizen bij kettingfluweel worden verkregen door het doorsnijden van extra meegeweven kettingdraden en bij inslagfluweel (ribfluweel) door het doorsnijden van extra meegeweven  inslagdraden. Fluweel is zacht, soepel, maar pletgevoelig.

 

G

GAREN

GAREN is een eindeloos, lijnvormig product van textiel. Het wordt van spinvezels met begrensde lengte door middel van spinnen of van meerdere oplosdraden door indraaien vervaardigd.

Het soort garen dat gebruikt wordt heeft bepalende invloed op de stofeigenschappen met betrekking tot het aanzicht (gelijkmatigheid), geschiktheid voor gebruik (scheur-,kreuk-,naadvastheid) en draageigenschappen (absorptievermogen,kwetsbaarheid, zachtheid).

 

GAUFREREN

GAUFREREN is het persen met verwarmde gladde walsen om een stof  glanzend te maken en/of  in de stof motieven aan te brengen met behulp van verwarmde reliëfwalsen (bijv. reliëfs of ribbelpatronen).

GORETEX®

GORETEX® is een ademend membraan, dat als een laag tussen buitenstof en voering van een kledingstuk wordt bevestigd.

De kleding van natuurlijke- of chemische vezels wordt hierdoor water- en winddicht  en ademend. Goretex® bestaat uit Polytetrafluorethylen (PTFE). Het microporeuze membraan heeft een fijne gaasstructuur, die hydrofoob, d.w.z. waterafstotend, reageert. De membranen bestaan uit miljarden microfijne poriën, die lichaamsvochtigheid in de vorm van waterdamp naar buiten doorlaten, terwijl water bij normale tot sterkere druk niet naar binnen kan dringen. Wind wordt door de microporeuze poriën ook tegengehouden.

I

INCRUSTATIES

INCRUSTATIES zijn in de stof aangebrachte versieringen, meestal uit kant vervaardigd.

INTERLOCK

INTERLOCK is een dubbelbreisel van twee door elkaar gebreide ribtricots. Dit fijn, maar weinig rekbaar, vormvast breigoed vertoont aan beide zijden de rechtse steken. Interlock wordt op rondbreimachines gemaakt. Mede door het groter materiaalgebruik is interlock duurder en zwaarder dan vergelijkbare stoffen die ook uit katoen, zijde, polyester of polyamide worden vervaardigd.

J

JACQUARD

JACQUARD is de aanduiding voor een decoratief patroon met meestal een groot oppervlak. Jacquardstoffen worden gemaakt op een weef- of breimachine,  die voorzien is een hulp-(jacquard) machine. Met behulp van de Jacquardmachine is het mogelijk iedere individuele kettingdraad op te heffen en te laten zakken. Door de bindingswisseling en door verschillende garens in schering en inslag ontstaan kleine en grote weefselpatronen met figuren.

Typische Jacquardweefsels zijn damast en brokaat.

De naam van Jacquard komt voort van de Franse zijdewever Jacquard uit de 18e eeuw..

JERSEY

De naam JERSEY stamt van het Britse kanaaleiland Jersey, waar Jerseystoffen het eerst gemaakt werden. Het is de algemene benaming voor breigoed uit verschillende grondstoffen.

K

KANT

KANT is een fijn en licht weefsel, breisel of  vlechtwerk met opengewerkte of opgelegde patronen.

Er zijn handmatige of machinale vervaardigde soorten kanten.

KREUK-EN KRIMPSTOFFEN

KREUK-EN KRIMPSTOFFEN zijn stoffen met ingebrachte onregelmatige plooitjes.

Meestal wordt als vervaardigingmethode thermofixering (druk en hitte) gebruikt om dit effect te bereiken. De kreukel- en krimpeffecten zijn duurzaam houdbaar bij synthetische chemische vezels zoals polyamide of polyester.
Natuurlijke vezels zijn niet bijzonder geschikt voor crash- en crinklestoffen , omdat de natuurlijke vezels niet vormvast te maken zijn door thermofixeren. De kreukels verdwijnen daarom bij het dragen, wassen of reinigen.
Kreukeleffecten kunnen ook door bepaalde weeftechnieken, door het gebruik van crêpe garens en/of bepaalde druktechnieken bereikt worden. Door het toevoegen van elastan kan eveneens een kreukeleffect bereikt worden, wat  bijv. bij de natuurlijke vezels een grotere stabiliteit van de kreukeleffecten tot gevolg heeft. „Crash“ is de aanduiding voor kreukeleffecten over een groot oppervlak, „crinkle“ staat voor kleine, fijne kreukels.

L

LINGERIE

LINGERIE komt uit het Frans en betekent ondergoed. Lingerie is een verzamelbegrip voor fijn nacht- en ondergoed. Kenmerkend zijn materialen zoals witte fijne katoen of linnen, mooie borduursels en kant.

LINNEN

LINNEN is een plantaardige natuurvezel, die wordt verkregen uit de bast van de vlasplant. De basisgrondstof is 70% cellulose, de rest is plantenlijm en was.

LUREX

LUREX wordt gemaakt van een aluminiumfolie, die aan beide kanten voorzien wordt van een transparante of gekleurde film van polyester en daarna in smalle reepjes wordt gesneden. De polyesterfolie is bestendig tegen het reinigen.

LYCRA®

LYCRA® is een merknaam voor een synthetisch elastisch filament van DuPont.

LYOCELL

LYOCELL is een kunstmatige plantaardige textielgrondstof, zoals viscose, maar wordt op een milieuvriendelijke manier geproduceerd door als spinvloeistof water te gebruiken en is daardoor volledig biologisch afbreekbaar.

M

MERCERISEREN

MERCERISEREN is een behandeling om katoenen garens of stoffen een blijvende fraaie, wasechte glans te geven. Dit wordt verkregen door de  katoenen garens of stoffen onder spanning door een sterke natronloog-oplossing te voeren. De mooie glans is was-, kook- en schoonmaakbestendig.

MERYL® NEXTEN

MERYL® NEXTEN is de merknaam van fa. Nylstar voor een holle vezel uit Polyamide. Uit Meryl® Nexten gemaakte stoffen zijn lichter en isoleren beter dan standaard Polyamide.

MICROVEZELS

MICROVEZELS kunnen uit de meest verschillende synthetische of cellulosische chemische vezels gemaakt worden, voornamelijk uit polyester, polyamide, viscose, modaal en lyocell. Microvezels zijn zeer dunne kunstmatige vezels. 10.000 m van deze vezels weegt minder dan één gram. Daarmee zijn de microvezels fijner dan de fijnste natuurlijke vezel zijde.

 

MILANO RIB

MILANO RIB is een combinatie van rechts/links breisel (plattricot) met een rechts/rechts breisel (ribtricot). Op basis van het aan beide zijden ingewerkte R-L breisel is de elasticiteit in de breedte beperkt.

MODAL

MODAL is een viscose met verbeterde gebruikseigenschappen. De slijtsterkte, de fraaiere glans en het kreukherstellend vermogen zijn beter dan die van viscose.

MOIRÉ

MOIRÉ is de naam voor een glanzende stof met een gevlamd dessin uit acetaat, triacetaat of ook zijde. Moiré stamt uit het Frans en betekent zoveel als "waterloop". De stof krijgt na het weven zijn golfstructuur door middel van hitte en sterke druk.

MOLTON

MOLTON is een tweezijdig geruwde, grove, dikke katoenen stof.

N

NAAD

EEN NAAD noemt men binnen de textielsector de verbinding van twee of meer stofdelen door naaien, plakken of smelten.

NATUURTEXTIEL

NATUURTEXTIEL wordt uit  zuivere, onbehandelde of ongeverfde natuurvezels gemaakt. Ze zijn niet chemisch behandeld.

NATUURVEZELS

NATUURVEZELS is een verzamelbegrip voor plantaardige of dierlijke vezelgrondstoffen, die in de natuur voorkomen. Deze grondstoffen kunnen zonder technische omzetting tot textielproducten verwerkt worden.

NICKI-VELOURS

Onder de naam "Nicky" verstaan we de T-shirtachtige pullovers uit pluche die door de Milanese textielfabrikant Nicky Chini ontwikkeld en geproduceerd werden. Nu is NICKI een verzamelnaam voor gebreide stoffen uit pluche. Het oppervlak is fluweelachtig, glanseffecten zijn mogelijk. De stof wordt gemaakt op rondbreimachines.


NIKKELRICHTLIJN

NIKKELRICHTLIJN: De Europese Unie heeft een nikkelrichtlijn ingesteld, die vereist, dat geen artikelen meer verkocht mogen worden, waarvan de uitstoot  van nikkel als gevolg van slijtage vijf nanogram per vierkante meter en per week overstijgt. Dit betreft alle metaalhoudende voorwerpen (bijv. ogen, ritsen en knopen, enz.), die met de huid in contact komen.

NYLON

NYLON is een merknaam voor de synthetische chemische vezel polyamide.

P

PANNENVELOURS

PANNENVELOURS of VELOURS SATINÉ is een geweven of gebreide glanzende fluweel, waarvan de pool in één richting gestreken is.

PAS

PAS is een ingezet of opgezet stuk stof  voor de versiering van een kledingsstuk. De pas is bedoeld als versiering en kan er verschillend uitzien: recht, rond, of hoekig, vaak versierd met biesjes, kant of ruches.

PASPEL

PASPEL is een afwerking van stofranden met een extra strookje stof , meestal van hetzelfde materiaal, maar ook met afwijkende stof of leer, waardoor deze afwerking als versiering dienst kan doen.


PEPER EN ZOUT

PEPER EN ZOUT, ook wel PICKWICK of PICK AND PICK genoemd, is een stof met een links opgaande, trapvormig effect, dat verkregen wordt door gebruik te maken van een dubbelkeper met in de ketting en inslag afwisselend een donker en een licht gekleurde draad.

PEPITA


PEPITA is een verzamelnaam voor stoffen, die geweven zijn in platbinding met kleine vierkante tweekleurige ruitjes.

PERLON

PERLON is een merknaam voor de synthetische chemische vezel polyamide.


.

POLYACRYL

POLYACRYL is een synthetische chemische vezel  met als bijzondere eigenschappen: warmte-isolerend vermogen, matige vormvastheid, zeer goed bestand tegen verdunde zuren, en chloor en matig tegen loog, zeer goed bestand tegen zonlicht, zeer warmtegevoelig.

POLYAMIDE

POLYAMIDE is een synthetische chemische vezel  met als bijzondere eigenschappen: sterk, elastisch en goed kreukherstellend, redelijk goed bestand tegen verdund zuur, chloor en loog, warmtegevoelig, wordt door zonlicht aangetast.
Merknamen zijn o.a. Fabelnyl, Nylfrance, Nylon, Tactel en Perlon.

POLYESTER

POLYESTER is een synthetische chemische vezel  met als bijzondere eigenschappen: sterk, zeer goed kreukherstellend, redelijk goed bestand tegen verdund zuur, chloor en loog, zeer goed zonlichtbestendig achter glas.

R

RAPPORT

RAPPORT is het wederkerende patroon van een binding, druk- of weefpatroon.


RIBTRICOT

RIBTRICOT of RECHTS/RECHTS TRICOT is een inslagbreisel gemaakt op rondbreimachines met verticale rijen rechtse en linkse steken. Kenmerken van ribtricot zijn: In de breedte uitgerekt zijn verticale rijen rechtse en linkse steken duidelijk zichtbaar en vooral in de breedte is ribtricot  elastisch. Onder fijnrib verstaat men een ribtricot 1 à 1 (1 rij rechtse steken – 1 rij linkse steken). Onder een dubbelrib verstaat men een ribtricot 2 à 2 De binding is niet zo fijn, en daardoor bijzonder elastisch en wordt om deze reden vaak voor boorden en manchetten gebruikt.

RUWEN

RUWEN is het harig maken van stoffen.

S

SANFORISIEREN

SANFORISIEREN betekent stoffen laten krimpen door de stoffen te stuiken volgens de Sanfor®-techniek, zodat de kledingstukken later niet of nauwelijks zullen krimpen.

SATIJN

SATIJN is een gladde, glanzende, dichte stof  geweven in  een satijnbinding, die men ook atlasbinding noemt. Het kan uit de meest verschillende textielgrondstoffen zoals zijde, katoen, acetaat of polyester, wol gemaakt worden.

SCHROEIEN

ZENGEN of  SCHROEIEN is de verwijdering van uitstekende vezelhaartjes bij katoenen stoffen door afbranden.

Geschroeide stoffen bezitten een glad en zuiveroppervlak, dat een duidelijk beter verfresultaat geeft.

SCHUREN

SCHUREN is een veredelingsbehandeling waardoor de stof  een min of meer veloursachtig of fluweelachtig oppervlak krijgt.

SEAMLESS

SEAMLESS betekent naadloos. De onderkleding heeft geen zijnaden of afwerkingen zoals, kant en boorden, die zich door de bovenkleding aftekenen.

SILICONEN

SILICONEN is een gummi-achtige, meestal transparante substantie, die rekbaar is.

Een siliconenband wordt ook bij korsetten toegepast om het verschuiven te verhinderen.STAAFJE

Bij corsetten worden kleine, flexibele STAAFJES van plastiek in het product verwerkt om een betere ondersteuning te bewerkstelligen.

STRETCH

STRETCH is de algemene benaming elastische stoffen.

 Uit stretchstof gemaakte kledingsstukken zitten aansluitend om het lichaam en bieden door hun optimale pasvorm een optimaal bewegingscomfort.


SUPPLEX®

SUPPLEX® is een merknaam voor zachte, katoenachtige polyamidevezels van de firma DuPont.


T

T-SHIRTS

T-SHIRTS waren oorspronkelijke  tricot herenhemden met korte mouw en ronde hals. Het voor- en achterpand werden uitgesneden in een T-vorm.

Tegenwoordig worden T-shirts ook als bovenkleding gedragen.

De kenmerken van  T-shirts kunnen zeer verschillend zijn. T-shirts zijn gemaakt van een gladde, dunne tricot, ribtricot of interlock. T-shirts kunnen strak, getailleerd of in recht model gesneden zijn.

Zij  kunnen mouwen hebben van kort tot lang, maar kunnen ook mouwloos zijn.  De hals kan op verschillende manieren afgewerkt zijn o.a.  normaal rond, turtle-neck, of  V-hals. T-shirts worden soms voorzien van versieringen zoals opdruk, applicaties, borduursels enz.. en kunnen zowel sportief als modieus zijn.

TACTEL®

TACTEL® is een merknaam voor een synthetisch chemische vezel uit polyamide van de firma DuPont.

TAFT

TAFT is de algemene naam voor zijdeachtige, gladde, dichtgeweven stoffen van filamentgarens geweven in effen-,plat- of  lijnwaadbinding.

Taft wordt gemaakt van zijdeachtige materialen als viscose, acetaat, triacetaat, polyester of zijde.

TENCEL®


TENCEL® is de merknaam voor een fijn uitgesponnen microvezel op plantaardige basis (cellulosische chemische vezel) van de Acordis-Groep.

TEXTUREREN

TEXTUREREN is het aanbrengen van een kunstmatige kroezing (golven) in synthetisch garen,  waardoor het garen volumineuzer en elastischer wordt.

TREVIRA®

TREVIRA® is een merknaam voor een synthetisch chemische polyester vezel.

TULE

TULE is een geweven of gebreide stof met kleine zeshoekige openingen.

TWIJNEN

TWIJNEN is het ineen draaien van een twee of meer garens.

Stoffen van getwijnde garens zijn gladder, gelijkmatiger en sterker dan stoffen uit enkelvoudige garens en hebben daardoor ook een mooier uiterlijk, wat mede door een duurder productieproces, de hogere prijs rechtvaardigt.

U

UV-STANDARD 801

UV-STANDAARD 801 is een certificeringsysteem, waarmee de UV-bescherming van bad- en strandkleding zowel bij het  dragen (strak en nat) als ook bij het onderhoud (wassen, chemisch reinigen) wordt beoordeeld.

Het kledingstuk wordt beoordeeld naar de laagste UV-beschermingsfactor, die bij de test werd vastgesteld. De altijd op het label aangegeven factor geeft aan hoe lang de gebruiker  met dit kledingstuk  zich zonder gevaar voor de gezondheid aan de zon kan blootstellen. De procedure heeft overeenkomsten met de aangegeven waarde van de UV-beschermingsfactor bij zonnebrandcrème.

V

VELOURS

VELOURS komt uit het Frans en betekent „fluweel". Met velours bedoelt men soms ook geruwde of geschuurde stoffen.


VEZELGAREN

VEZELGAREN ontstaat door het samen draaien van afzonderlijke vezels.

Behalve natuurzijde worden alle natuurlijke vezelgrondstoffen als vezel gewonnen. Chemische vezels kunnen tot (stapel)vezels versneden worden en dan tot vezelgaren versponnen worden.

VISCOSE

VISCOSE is een kunstmatige, plantaardige  (cellulosische chemische) vezel. Door zuivere cellulose te behandelen met natronloog en zwavelkoolstof ontstaat een stroperige massa. Deze massa wordt onder hoge druk door spindoppen voorzien van kleine gaatjes tot lange draden (filamenten) geperst. Deze filamenten lijken op die van natuurzijde. Deze filamenten kunnen tot stapelvezels versneden worden en versponnen worden tot vezelgaren en lijken dan op wollen of katoenen garens. Als er spindoppen worden gebruikt met zeer kleine gaatjes ontstaat er micro filamentgaren.

VLIESELINE

VLIESELINE is een merknaam voor een textiele (nonwoven) inleg bedoeld als versteviging voor belegstukken, kragen, manchetten, en zomen.

Vlieseline wordt soms van een lijmlaag voorzien zodat het met behulp van een strijkijzer aan de stof kan blijven kleven. Vlieseline is was- en onderhoudbestendig.

VOORVORMEN

VOORVORMEN of molden (Eng.) is een behandeling om cups van BH’s zonder naad te maken. Door inwerking van hitte kan men synthetisch materiaal vervormen. De ingebrachte vorm blijft behouden.

W

WASVOORSCHRIFTEN

WASVOORSCHRIFTEN ofwel onderhoudsvoorschriften voor textiel zijn niet wettelijk voorgeschreven. Het is een vrijwillige aanwijzing van de fabrikant voor de juiste behandeling van textiel. Ondanks het feit dat het vrijwillig is wordt nagenoeg alle textiel door de industrie van onderhoudssymbolen voorzien. Ze informeren de gebruiker over het juiste wassen en onderhouden van textiel en zijn een belangrijke hulp bij het verkoopadvies. Dankzij deze voorschriften kan men klachten als gevolg van onjuiste behandeling afwijzen.

WEEFSELS

WEEFSELS zijn stoffen, die bestaan uit draden die elkaar loodrecht kruisen.

Elk weefsel heeft minstens twee garenstelsels, de lengte- ofwel kettingdraden en de breedte- ofwel inslagdraden.

De manier, waarop de kettingdraden (ook de schering genoemd) en inslagdraden met elkaar kruisen, noemt men de binding.

Z

ZIJDE

ZIJDE is een dierlijke vezel, die door zijderups gesponnen wordt.

Zijde is de enige eindeloze natuurlijke textielgrondstof. Het is de sterkste natuurlijke vezel.
De naam zijde wordt veel gebruikt voor glanzende stoffen, terwijl ze niet of nauwelijks van echte zijde gemaakt zijn.ZOOM

EEN ZOOM is een omgeslagen en bevestigde stofrand, die de afgesneden kant beschermt tegen uitrafelen.

wordt fan
van facebook

Support

Indien uw vragen onbeantwoord zijn gebleven, kunt u ook altijd even contact opnemen met onze afdeling Client Services.